AnnonsKlassiska kafferecept och kaffedrycker

Fram till för några decennier sedan drack de flesta svenskar sitt kaffe i form av bryggkaffe, med eventuellt en skvätt mjölk eller grädde och en sockerbit eller två. Idag har kaffeälskaren många fler varianter att välja mellan. Här är några mycket klassiska kafferecept att prova på.

Capuccino

Italienarna är mästare på att skapa kafferecept ,och capuccinon räknas som ett av de mest klassiska recepten. En capuccino består av tre delar, nämligen en del espresso (eller mycket starkt kokkaffe), en del mjölk och en del mjölkskum. Du börjar med att hälla kaffet i en capuccinokopp. Nästa steg är att värma mjölken tills dess att du når den så kallade rykpunkten. Nu vispar du upp ett mjukt skum från mjölken. Sedan är det bara att addera mjölken och skummet till kaffet. Gör du rätt kommer de olika delarna att blandas samtidigt som du får en vacker krans av skumfyllt kaffe kring kanten av koppen.

cafe au lait

Kaffe Latte

Latte är italienska för mjölk, och mjölk är därför en av huvudingredienserna i kaffe latte. När du tillagar ett glas kaffe latte (en latte ska serveras i ett högt glas med en lång sked) ska du först koka ett lite starkare kaffe alternativt tillreda en kopp espresso. Nästa steg är att värma mjölk. Välj gärna mjölk med lite högre fetthalt, både för smakens och konsistensens skull. Häll sedan ner mjölken i kaffet och se till att fördelningen blir cirka ¼ del kaffe och ¾ mjölk.

Caffe macchiato

Det finns flera olika kafferecept som innehåller ordet macchiato. Macchiato är italienska för ”fläckig” och när det handlar om kafferecept betyder det att antingen kaffet eller mjölken ”fläckas” av den andra ingrediensen. Caffe macchiato är en populär kaffedryck där kaffet är i fokus. Grunden är en kopp espresso. Mjölken, som helst ska vara ångad, adderas på toppen av kaffet.